de pil van Drion

Wat weerhoudt ons er toch van om de pil van Drion, een zelfdodingspil, beschikbaar te stellen aan ouderen die hun leven willen beëindigen? Aan ouderen die vinden dat het mooi genoeg is geweest en die op een humane manier willen sterven. Die het leven niet willen zien wegvloeien in vergetelheid. Die een laatste krachtige keuze willen maken, nu voor een leven in de dood.

Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag: De Christelijke cultuur heeft ons opgezadeld met het idee dat we de beker van het lijden tot de laatste druppel moeten leegdrinken. Zij die midden in het leven staan vinden het moeilijk te verkroppen dat anderen eruit willen stappen. Het kan een vraag creëren bij anderen. Hebzuchtige erfgenamen kunnen ouderen manipuleren om de pil in te nemen.

Al deze en andere antwoorden schreeuwen om aandacht. Wanneer we hier niet met elkaar open over praten dan lopen we het risico te worden ingehaald door de tijd. Het is namelijk niet ondenkbaar dat de pil straks via internet kan worden besteld. Gelukkig raak je er niet aan verslaafd. Drugshandelaren zullen er daarom geen brood in zien tenzij de prijs die ouderen er voor over hebben even groot wordt als hun nood.