traumaverwerking

Bij trauma’s horen emoties die moeten worden verwerkt. Wanneer je dit niet doet komen ze terug totdat je ze hebt doorleefd. Je zult ze moeten herkennen, erkennen en loslaten. Dit geldt niet alleen voor machteloosheid, pijn en verdriet maar ook voor woede en haat.

Het heeft geen zin om jezelf te verstoppen voor je emoties door je af te zetten tegen de oorzaak ervan of tegen de dader. Het zijn jouw emoties. Je bent zelf verantwoordelijk voor de verwerking ervan. Het maakt niet uit of je dit rechtvaardig vindt of niet.

Stel, naast het voorgaande, ook vast in hoeverre je geen slachtoffer bent geweest. Misschien heb je jezelf, toen het gebeurde, kunnen afsluiten voor de meest heftige emoties. Misschien heb je anderen kunnen helpen. Of misschien ben je na afloop bewuster gaan leven.

Tot slot, je hebt uiteraard het recht om je emoties weg te stoppen en er niet over te praten. Misschien ben je een van de weinigen die dit lukt of die dood gaat voordat ze gaan opspelen. Wanneer je in reïncarnatie en karma gelooft dan is dit niet zo verstandig.

Zie ook: haatdragend