ik en wij

Het irriteert me wanneer ik de grootheidswaan in de wereld zie. Het idee dat groot beter is en dat het groepsbelang het belang van het individu overstijgt. Ik vraag me af waarom ik hier moeite mee heb. Is het mijn leeftijd waardoor ik me steeds meer bewust ben van de eindigheid van het leven? Probeer ik mijn naderende einde te verzachten door me af te zetten tegen de groep waar ik afscheid van zal moeten nemen? Of heb ik last van het idee dat grootmachten imploderen door hoogmoed en navelstaarderij? Probeer ik me geestelijk en emotioneel voor te bereiden op deze implosie? Steeds dieper in mezelf gravend besef ik de echte bron van mijn irritatie. Ik heb moeite met de macht van de kudde. Ik wil vrij zijn. Vrijheid die ik krijg door de kudde los te laten en mezelf over te geven aan dat wat het groepsbelang en mijn eigen belang overstijgt. Iets dat groter is dan ik en wij.

Zie ook:
ik ben omdat wij zijn
ik of wij