Categorie: hormonale liefde

Veel van wat we liefde noemen is het effect van liefdeshormonen.

Zie ook de categorie onze hersenen.

iemand die bij mij past

Er zijn mensen die zich bij het daten laten leiden door de gedachte ‘Ik zoek iemand die bij mij past.’ Hierdoor mislukken veel dates. Iemand kan namelijk perfect bij je passen maar niet de ware voor je zijn omdat de vonk niet overslaat. De hormonale vonk waarbij lichaamsprocessen gelijk gaan lopen. Gedachten, wensen en verwachtingen staan deze synchronisatie in de weg. Je moet ze loslaten om de vonk te ervaren. Soms gebeurt dit vanzelf wanneer je niet bewust op zoek bent naar een partner, wanneer je er niet op ‘bedacht’ bent. Je loopt dan wel het risico verliefd te worden op iemand die niet bij je past. Dit hoeft gelukkig geen probleem te zijn. Om een relatie op lange termijn succesvol te laten zijn, dien je onderlinge verschillen te accepteren en respecteren. Zolang je verliefd bent is dat niet zo moeilijk, immers ‘Liefde maakt blind.’ Later, wanneer je jezelf meer bewust wordt van de verschillen en er conflicten ontstaan, wordt accepteren en respecteren moeilijker. Je moet dan bereid zijn om kritisch naar jezelf te kijken. Niet iedereen is daartoe bereid. Sommigen gaan liever op zoek naar een nieuwe vonk, een nieuwe vlam.

Zie ook:
een klik met iemand hebben
soulmate
persoonlijkheidsverschil
de onvolmaakte partner
huwelijksmix
ik moet mezelf kunnen zijn
besluiteloos in de liefde
player

verbonden in liefde

Ik heb moeite met het begrip liefde. Veel van wat we liefde noemen is slechts het effect van de verliefdheidshormonen noradrenaline, fenylethylamine, dopamine en de knuffel- en hechtingshormonen oxytocine en vasopressine. Liefde is meer dan het effect van deze hormonen. Liefde is ook vragen, luisteren, inspireren en ondersteunen. In een relatie leidt dit tot een gevoel van verbondenheid. Echte liefde gaat zelfs nog een stap verder. Bij echte liefde verdwijnen de hormonale effecten en de persoonlijke verbondenheid naar de achtergrond en ervaar je een diep gevoel van verbondenheid met het leven zelf. Een tijdloos en intens gevoel van liefdevolle verbondenheid met alles en iedereen.

Zie ook:
kip of ei? (2)
neurologisch geluk
bijzonder

neurologisch geluk

Er zijn drie neurotransmitters die belangrijk zijn voor een genotservaring. Wanneer ik me beperk tot de belangrijkste functies dan is dopamine het molecuul dat je ertoe aanzet om iets te bereiken. Serotonine geeft rust, zelfvertrouwen en een lichte euforie. Adrenaline levert de fysieke kracht. Deze drie neurotransmitters maken het mogelijk om te genieten van je werkzaamheden. Genot is echter nog geen geluk. Geluk wordt ook bepaald door de mate waarin je vrede en liefde ervaart. Hiervoor heb je endorfines nodig, opiaatachtige hormonen. Om de liefde in een breder verband te ervaren heb je bovendien oxytocine nodig, het knuffelhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je jezelf verbonden voelt met anderen. Wil je het hoogst mogelijke neurologisch geluk ervaren dan zullen al deze hormonen en neurotransmitters op elkaar afgestemd moeten zijn in een gezonde mix van activiteiten behorende bij de afzonderlijke functies. Wil je zielsgelukkig zijn dan zul je dit neurologisch geluk niet-reactief moeten leren observeren en loslaten.

Zie ook:
zielsgelukkig
vlooien
meer dan ..
verbonden in liefde

man-vrouw epos

Wat is toch de aantrekkingskracht tussen man en vrouw? Hoe meer ik me in deze vraag verdiep hoe meer ik besef dat het antwoord dat ik zoek de dans van de hormonen overstijgt. De aantrekkingskracht tussen man en vrouw is een spel van alles in de hand hebben en jezelf overgeven, van kracht en kwetsbaarheid, van begeren en begeerd worden. Met dit spel van aantrekken en afstoten creëren man en vrouw een heldendicht waarin de een zichzelf ontdekt, een ander zichzelf verliest en weer anderen met elkaar versmelten zonder zich te verliezen.

Zie ook:
50 aantrekkelijkheden
epos

cougar world

Ik heb me de laatste dagen verdiept in de wereld van cougars en toy boys, van ouwe snoepers en groene blaadjes. Op basis van de vele interviews en documentaires die ik heb gezien besef ik dat ik een buitenstaander ben in het hormonale spel van hun verliefdheid. Ik kan er alleen maar met verwondering naar kijken. Los daarvan valt me iets anders op. De oudere man of vrouw is vaak zelfbewust, financieel onafhankelijk en heeft maling aan maatschappelijke conventies. De jongere partner lijkt te kiezen voor het comfort en de zekerheid die de oudere persoon verschaft. Dit zie ik vaker bij jongeren. Sommigen lijken alleen maar te willen genieten van de gevestigde maatschappij, de cougar world.

Zie ook:
yolo
derde generatie

eenwording

In een relatie groei je steeds meer naar elkaar toe. In het begin word je hierbij vooral gevoed door je hormonen, later door gezamenlijke doelen ‘huisje, boompje, beestje’. De eenwording die hierdoor ontstaat laat zich teruglezen in allerlei kleine dingen, van hetzelfde merk fietsen tot de opvattingen die je met elkaar deelt. Nadat de gemeenschappelijke doelen zijn gerealiseerd blijven sommige partners steken in deze fase en worden eenheidsdenkers, eenheidsworsten. Anderen gaan onafhankelijk van elkaar op zoek naar eenwording met het leven zelf. Zij ontdekken dat de activiteiten die ze beiden ontplooien misschien dan wel verschillend zijn maar uiteindelijk tot hetzelfde besef van één zijn leiden.

kip of ei? (2)

Volgens de wetenschap spelen zes hormonen een rol in de liefde. Bij verliefdheid zijn dat onder andere endorfines en bij een langdurige relatie oxytocine. De vraag is: Is liefde de optelsom van de effecten van al deze hormonen of is liefde een tijdloos iets dat altijd latent aanwezig is en zich manifesteert in de hormonale fabriek?

Zie ook:
kip of ei?
vlooien
meer dan ..
een klik met iemand hebben
bestemming
verbonden in liefde