Categorie: Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit heeft niets te maken met geesten en mysterieuze verschijnselen. Het is de geestelijke weg naar verhelderende inzichten en gevoelens. Lees eerst de columns Wat is spiritualiteit?, Wat is spiritualiteit voor mij? en doel van spiritualiteit.

Zie ook de categorieën spiritualiteit en spirituele ervaring.

gezwam

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die mijn columns gezwam vinden. Ik geef toe dat wat ik schrijf geen wetenschap is in de moderne betekenis van het woord, harde kennis gebaseerd op empirisch onderzoek. Ik ga in mijn columns uit van de etymologische betekenis van het woord wetenschap, de aard van het weten. Hoe meer ik me in het weten verdiep, hoe meer ik me bewust word van de verwantschap tussen spiritualiteit en weten. Spiritualiteit stamt van het Latijnse ‘spiritus’ wat ‘geest, ziel, adem’ betekent. De ziel voorziet het weten van adem. De ziel is net als de longen sponsachtig, ze trekt zich terug wanneer je er druk op uitoefent. Zullen degenen die mijn columns gezwam vinden, beseffen dat het woord gezwam verwant is aan het Hoogduitse woord schwammig ‘sponsachtig’?

Zie ook: spiritualiteit

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is geen ding en ook geen in mysterie gedoopte methode. Het is de interactie tussen mij en het leven. Het is een proces waarin ik de mogelijkheden van het leven bewust ervaar en deze ervaring terugkoppel naar het leven. In dit proces veert mijn bewustzijn op en laat me zien dat ik een vanzelfsprekend deel ben van een tijdloze en scheppende dynamiek.

Zie ook:
Wat is spiritualiteit voor mij?
doel van spiritualiteit

Wat is spiritualiteit voor mij?

Wat is spiritualiteit voor mij? Laat ik beginnen met te zeggen wat het niet is. Het is geen religie. Het is ook geen paranormale kermis. Wat is het dan wel? Spiritualiteit is datgene wat de stoffelijkheid van de mens overstijgt en er toch volledig in is opgenomen. Het is de tegenstrijdigheid in deze uitspraak die, wanneer ik me eraan overgeef, een beleving openbaart waar ik geen naam aan kan geven. Wanneer ik het toch probeer komen woorden als één zijn, verbondenheid, betrekkelijkheid, mededogen, begrip en tederheid het dichtst in de buurt maar ook deze woorden dekken, evenals de woorden in deze column, de beleving niet.

Zie ook:
Wat is spiritualiteit?
doel van spiritualiteit

in de maling nemen

Een spirituele beleving is niet in woorden te vatten. Ik kan er als schrijver alleen maar met woorden naar reiken. Op de momenten dat ik dat doe heb ik er meestal maling aan of je me begrijpt of niet. Je kunt de spirituele beleving namelijk niet begrijpen of vastgrijpen. Misschien denk je nu dat ik je in de maling neem, je voor de gek houd of misschien zelfs voor een gek houd. Dat is niet de bedoeling. Ik neem je wel in de maling maar dan in een andere betekenis van ‘in de maling nemen’. Ik breng je in de war. Deze verwarring kan je helpen. Soms overvalt de spirituele beleving je namelijk tijdens of aan het einde van een maalstroom aan gedachten.

Zie ook: ik wil verwarring zaaien

spiritueel feestje

Het feit dat we belangrijke gebeurtenissen in het leven vieren met een feestje leidt tot een misverstand rondom spiritualiteit. We denken namelijk dat de spirituele beleving ook gepaard zal gaan met feestelijke gevoelens. Dit is een illusie. De spirituele beleving is niet automatisch en exclusief verbonden met feestelijke gevoelens. Je kunt het ieder moment ervaren, ook op niet-feestelijke momenten, bijvoorbeeld wanneer je fysiek of geestelijk lijdt.

ik zoek een spirituele man

Volgens de zoekwoorden die naar dit weblog leiden zijn veel bezoekers op zoek naar een spirituele man. De vraag is: Wat verstaan ze onder een spirituele man? Zoeken ze iemand die meegaat naar een yoga cursus, een vegetariër of een godsdienstig iemand? Spiritualiteit is een dweilbegrip. Iedereen dompelt zijn dweil in de spirituele zee, wringt haar uit en denkt dat wat er uit komt spiritualiteit is. Spiritualiteit kent echter geen volume of vorm, het is vrij en ongebonden. Spiritualiteit is het leven zelf. Je ontdekt het niet door iets uit het leven te wringen maar door ontspannen en bewust in het leven te staan. Het is daarbij niet nodig om jezelf op een bepaalde leefstijl te richten of op het lezen van religieuze boeken. Iedereen die onthecht en met volle aandacht leeft is een spiritueel mens.