Categorie: leegte

De leegte, het moment waarop je niet meer denkt, niets voelt en niets doet. Het ervaren van de leegte kan vervelend en zelfs heel bedreigend zijn maar wanneer je jezelf kunt ontspannen blijkt ze veel te bieden.

singulariteit

In de kosmologie is een singulariteit een verschijnsel waar bekende natuurwetten niet op kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld, een zwart gat is een singulariteit. Het is een punt met een oneindig klein volume en dichtheid waar ruimte en tijd ophouden te bestaan. Ondanks al onze kennis begrijpen we niet wat er gebeurt met de materie die in een zwart gat verdwijnt. We kunnen het wel aanvoelen. Met de bijna oneindige verbindingsmogelijkheden van onze hersenen kunnen we namelijk een zwart gat simuleren. Door aandachtig en zonder te oordelen gedachten en gevoelens in jezelf te laten opkomen en te laten gaan ervaar je hoe de scheppingskracht als een kloppend hart vanuit de leegte verschijnt en verdwijnt, verschijnt en verdwijnt ..

Zie ook:
mutatie
de hartslag van de schepping

vijfenveertig procent

Wat doe je wanneer de kans op een prijs in de staatsloterij 45% is? Wat doe je wanneer je de ziekte van Parkinson hebt en de kans dat je een depressie en/of dementie krijgt 45% is? Terwijl ik hierover nadenk, komt de volgende vraag bij me op: Is het glas half leeg of half vol? Wat een rare vraag eigenlijk. Ze gaat uit van het een of het ander. Voor mij is het glas niet half leeg of half vol. Het is net als het leven ‘volledig’. Het omvat alles, de volheid en de leegte.

Zie ook: en / of

zinloos

Door de zinloosheid van het bestaan te accepteren ontdek je de zin ervan. Accepteren betekent de zinloosheid in de ogen zien en je erover uit durven spreken. Zoals de Portugese schrijver Fernando Pessoa (gestorven 1935) dat deed in het ‘boek der rusteloosheid’. In dit boek schetst hij met scherpe observaties en prachtige associaties als een expressionistisch schilder de zinloosheid van zijn bestaan. Tussen de met nonchalant gemak geformuleerde woorden en zinnen openbaart zich de zin van het bestaan. De zin die de volheid en leegte ervan overtreft.

Zie ook: een mens zijn zin, is een ..

pelgrims in een gatenkaas

We zijn pelgrims, reizigers met een spiritueel doel. Als pelgrim zijn we op zoek naar het metafysische, naar dat wat achter het fysieke, wereldlijke schuil gaat, op zoek naar de gaten in de gatenkaas. We zijn er zo van overtuigd dat we het spirituele in de lege gaten zullen vinden dat we de leegte tot doel verheffen. Omdat de leegte niets concreets in zich heeft vullen we haar met onze verbeelding. Vergeten dat het wezen van de gatenkaas zit in de gaten en in de kaas, in de leegte en in de volheid.

Zie ook:
gatenkaas
de egokuil
er zijn veel wegen die ..

reikhalzend

Ik houd van schilderijen waarin de kunstenaar reikhalzend de ruimte lijkt af te tasten. Van verstild realisme tot krachtige expressieve schilderijen. Je komt deze kwaliteit overigens niet alleen in de beeldende kunst tegen. Ook in de kunst van het denken zijn er kunstenaars die over de grenzen van de te kennen wereld proberen te reiken. De valkuil van al deze kunstenaars is dat ze soms blijven hangen in de schoonheid van wat ze ontdekken. Ik heb daarom extra waardering voor degenen die hun creaties weten los te laten en iedere keer weer bereid zijn de grens van ruimte en tijd te verleggen, die zich steeds weer als hardlopers uitstrekken naar de leegte achter de finish.

horror vacui

Een interessante vraag: Welke onderwerpen doen me huiveren maar zoek ik toch op? Ik merk dat ik de neiging heb om weg te kijken wanneer ik in een film zie hoe partners elkaar bedriegen met een ander. Het onderwerp interesseert me echter ook wel weer zodanig dat ik meerdere afleveringen van het reality programma Cheaters heb gezien. Waar komt mijn fascinatie toch vandaan? Er is geen enkele aanleiding om te denken dat ik in mijn relatie iets dergelijks mag verwachten. Aangezien daar het antwoord niet ligt kijk ik dieper in mezelf en kom tot de conclusie dat ik bang ben voor de leegte. De leegte die zou kunnen ontstaan wanneer mijn relatie zou eindigen. De angst voor de leegte werd door de Romeinen de ‘horror vacui’ genoemd. Geconfronteerd met de leegte proberen we haar te vullen met gedachten en gevoelens. In mijn geval probeer ik grip te krijgen op de leegte door me in het onderwerp bedrog te verdiepen. Ik glimlach, laat mijn angst los en zie hoe ik de regisseur ben van mijn eigen horrorfilm.

Zie ook:
true crime
dubbelleven
filmgeweld
uitvoerders
primaire emotie

Marie Bashkirtseff

In haar dagboeken presenteert Marie Bashkirtseff (1858-1884) zich als een ambitieuze en ijdele jonge vrouw. Bij het lezen van de keuze uit haar dagboeken ‘Waarom zou ik liegen’ besef ik dat zij ondanks haar talenten als schrijver en schilder zat opgesloten in een cocon van eigenwaan, zelfbeklag en hooggespannen verwachtingen. Niet de positie van de vrouw in de maatschappij of haar dodelijke ziekte waar ze op zesentwintigjarige leeftijd aan overleed maar haar persoonlijke beperkingen belemmerden haar om de spirituele leegte te ervaren waarin creativiteit tot bloei komt. Het leven stond haar niet in de weg maar zij stond het leven in de weg. Wanneer ze dat had beseft waren haar schilderijen exploratiever en expressiever geweest zoals die van haar tijdgenoten Paul Gaugain en Vincent van Gogh.