Categorie: doen

Ze horen bij elkaar: denken, voelen en doen. Maar wat is doen eigenlijk? Laat je inspireren door de volgende columns.

zelfverkozen helden

Veel mensen die we helden noemen voelen zichzelf helemaal geen held. Ze deden slechts wat moest worden gedaan om iemand te helpen of te redden. Hun blinde onvoorwaardelijke inzet en de roem die ze ongevraagd verwierven heeft een grote aantrekkingskracht op anderen. Het is dan ook een thema in talloze actiefilms. De held die tegen wil en dank letterlijk en figuurlijk door muren heen breekt om een onschuldig en kwetsbaar persoon te redden uit de handen van een monster, een psychopaat. Je treft dit thema niet alleen aan in films maar ook in het dagelijks leven. Zelfverkozen helden die jacht maken op pedofielen om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden en terroristen die de wereld willen redden uit de handen van andersdenkenden.

Zie ook:
zelfverkozen aanklagers
moed
vijftien minuten roem
geduld

goede bedoelingen

Goede bedoelingen hebben is niet goed genoeg. Je moet er ook naar handelen. Je kunt wel zeggen dat je het allemaal goed bedoelt maar wanneer dat niet in je stem en houding is te zien of wanneer er zelfs iets anders is te zien dan hebben goede bedoelingen geen waarde. Ze krijgen pas waarde in wat je ermee doet. ‘Wat je niet laat zien, is er niet.’

Zie ook:
bot zonder het te willen
liefdesverklaring
kernfuncties binnen het gezin

alles of niets

Je mobiliseert alle kracht die je in je hebt en zegt ‘Ik doe het!’ Je bent op dieet en plotseling denk je ‘Wat maakt het ook uit?‘ Het alles of niets gevoel heeft een belangrijke plaats in ons leven. Op zoek naar de zin van het leven zet het je ertoe aan om je impulsief en blind over te geven aan het gedachtegoed van anderen of zelfs aan de dood. ‘Liever dood dan zo verder te moeten leven!’ In de veronderstelling dat we moeten kiezen tussen alles of niets vergeten we dat tussen alles en niets het onnoembare schuil gaat. Om dit te ervaren hoef je je krachten niet te mobiliseren maar dien je ze juist weg te laten vloeien in het hier en nu.

volmaakt

Ik hoef niet volmaakt te zijn. Ik hoef niet al mijn beperkingen te overwinnen en mijn gebreken uit te bannen. Dit betekent niet dat ik er niet naar mag streven om volmaakt te zijn, zolang ik er maar van bewust ben dat alles al volmaakt is, zelfs als het onvolmaakt is.

Zie ook: de weg en het doel

karma

Je karma omvat al je lichamelijke, verbale en mentale handelingen. Deze zijn volgens de karmaleer onderhevig aan de wet van oorzaak en gevolg. “Wie haat zaait, zal haat oogsten.”

Volgens de reïncarnatieleer draag je de positieve en negatieve gevolgen van dit handelen met je mee, van het ene leven naar het andere totdat je jezelf ervan hebt bevrijd.

Je hoeft niet te wachten op een volgend leven om te worden bevrijd van je karma. Herken en erken daarvoor wat je ertoe aanzet om te handelen. Richt, zonder te oordelen, je aandacht op de gevoelens en gedachten die in je opkomen. Zie hoe ze oplossen en handel.

Zie ook: maatschappelijk karma

tot op het bot en ..

Ik ben een doorzetter. Niet zomaar een doorzetter maar iemand die door het gaatje gaat, tot op het bot en door het bot. Dit heeft me materieel en geestelijk veel opgeleverd. Het heeft me echter ook veel lijden gebracht. Ik raak soms opgebrand. De fout die ik namelijk maak is dat ik blind doorga en het contact met het hier en nu verlies. Met datgene wat me ontspant en voedt.

Zie ook:
puzzel leggen
dankzij mijn jeugd

daadkracht

Daadkracht is in tijden van crisis één van de belangrijkste eigenschappen van een politicus. Politici die geen daadkracht tonen zijn bij voorbaat al afgeschreven. Wanneer ze de crisis niet weten op te lossen of wanneer er geen crisis is, wordt daadkracht als drammerig en autoritair ervaren. We willen gehoord worden, willen meedenken. Te grote daadkracht van een van de gesprekspartners staat dit in de weg. Gevangen als we zijn in het rad van aangetrokken en afgestoten worden door de daadkracht van anderen missen we de diepere betekenis: aandachtig middenin het leven staan en daar alert en adequaat op reageren.