respect (2)

De oorspronkelijke betekenis van het begrip respect is omkijken. Je kijkt om wanneer je beseft dat je een bijzonder iemand bent gepasseerd. Deze oorspronkelijke betekenis heeft geleid tot betekenissen als: bewondering en ontzag. Bewondering op grond van iemands kwaliteiten en ontzag voor iemands macht.

Wij eisen bewondering en ontzag voor ons territorium. Wanneer bijvoorbeeld op straat een groep jongeren bij elkaar staat dan is er een kans dat zij de voorbijganger die hen te indringend aankijkt vijandig benaderen omdat deze in hun ogen geen respect heeft voor hun territorium. Behalve respect voor het fysieke territorium eisen we ook respect op voor ons geestelijk territorium. Onze persoonlijke waarden en normen, cultuur en ideologie.

Door de toegenomen wereldwijde mobiliteit betreden we steeds vaker elkaars territorium. Dit gaat via de weg van migratie, digitale communicatie, handel en toerisme. Wij westerlingen doen dit met een grote mate van arrogantie. Wij wanen ons onaantastbaar in ons territorium. Deze houding roept bij degenen wiens territorium we betreden het gevoel op dat we geen respect voor hen hebben. Het hoeft daarom geen verbazing te wekken dat we door hen worden aangevallen.

Zie ook:
respect
charisma