emotionele knopen

Emoties dienen op het moment dat ze opwellen te worden beleefd. Gebeurt dit niet dan blijven ze vastzitten totdat je ze hebt doorleefd. Je kunt de emotionele knopen herkennen doordat je de herinnering aan een emotionele gebeurtenis uit de weg gaat of door spanningen in je lichaam, zoals de bekende knoop in je maag.

Hoe ontwar je deze emotionele knopen? Sluit je ogen, ontspan je en laat het beeld van de emotionele gebeurtenis tot je doordringen. Richt je aandacht op de plaats in je lichaam waar de emotie zich heeft vastgezet. Zoek geen verklaring voor wat je ziet en ervaart, spreek er geen oordeel over uit en probeer het niet uit te bannen of te vernietigen.

Zie wat je ziet en voel wat je voelt. Blijf je concentreren totdat de directe en indirecte beelden hun emotionele ballast hebben verloren. Benader vervolgens de gebeurtenis met mededogen en accepteer de herinnering als een feit. Geef je over aan het tijdloze gevoel van licht en ruimte, van begrip en inzicht dat na het mededogen en de acceptatie komt.

Zie ook: onze harde schijf